Manifest

ATITUDINE, CONSTIINTA SI INITIATIVA

 

MANIFESTUL FUNDATIEI “PENTRU O ROMANIE MODERNA“

 

Fundatia s-a nascut, cu peste 10 ani inainte, dintr-o necesitate fireasca de a largi sfera de cunoastere, interes si propagare a vocatiei Europene a Romaniei, vocatie istorica sustinuta nu atat de considerente geo-politice, ci de incontestabilul si amplul continut socio-cultural al istoriei moderne a Romaniei, pe aptitudinile ei naturale de a se dezvolta in spatiul economic European si, nu in ultimul rand, pe idealurile si aspiratiile – confirmate astazi – ale unui popor de a-si urma evolutia istorica alaturi de comunitatea spiritula si culturala care i-a furnizat modelele fundamentale.
Fundatia si-a indreptat preponderant atentia catre acele aspecte si actiuni necesare in continutul vietii socio-economice care, la un moment dat, prin insasi natura lor, aveau nevoie de o sustinere mai activa si explicita in procesul de intelegere si acomodare la momentele de parcurs ale Romaniei in dezvoltarea ei actuala. (integrare Europeana, aderare la NATO, etc )
Astazi, consideram ca foarte necesara si fireasca nevoia relansarii unor teme majore ale societatii si, implicit, ale Fundatiei; teme stringent prezente in viata contemporana a societatii Romanesti in ansamblul ei. Economia mondiala a traversat o criza, o criza care nu si-a gasit inca o terapie pe deplin eficienta, o criza pe care societatea Romaneasca nu era pregatita sa o infrunte si care a clatinat fragila imunitate economica a Romaniei. Nimeni inca nu are o masura a efectelor economice si sociale ale crizei – nu ne referim aici la cele direct evaluabile statistic – ci la cele care, iesind din dimensiunea inertiilor sociale naturale, isi vor face simtite efectele imprevizibile intr-un interval de timp imposibil de precizat, aparent colateral, diferentiat ca intensitate la nivelul diferitelor module structurale ale organizarii societatii: demografic, invatamant, cultura, sanatate, siguranta sociala in ansamblul ei, etc.
Toate cele expuse anterior se regasesc indisolubil legate de modul in care societatea, in ansamblul ei va fi capabila sa structureze o economie mai stabila, mai performanta si mai flexibila de bazele unor criterii de eficienta si a unei competitivitati organizate .
In acest registru se situeaza de fapt actualitatea preocuparilor Fundatiei: identificarea unor modalitati, solutii si actiuni care sa poata fi structurate si integrate unor posibile modele economice adaptate si, eventual, adaptabile la intreg contextul economic si legislativ al Romaniei moderne pe un parcurs de dezvoltare durabila.
Poate parea usor ambitioasa aceasta initiativa, dar evidenta necesitatii ei este in afara oricarei discutii. Efortul nostru este indreptat catre: identificarea unor solutii real aplicabile si sustenabile economic prin eficienta rezultatelor, generarea unor posibile programe de dezvoltare pe domeniile cu evolutie economica mai lenta, programe cu capacitate de insertie imediata la mediul economic la care se refera, evidentierea unor factori de armonizare la cerintele de competitivitate ale pietelor economice, revitalizarea unor domenii legate de resursele naturale si umane cu indici scazuti de utilizare dar generatoare de costuri semnificative in ansamblul economiei; toate acestea urmand a fi asamblate functional in incercarea de a crea un model integrat al unei posibile structuri economice de performanta a Romaniei. Pe baza analizelor de sistem existente in prezent si al unor evaluari necesare, vom incerca sa fim cat mai aproape de o simulare realista a modelelor propuse. Nu suntem in cautarea unui ideal, ci incercam sa gasim cea mai rationala si pragmatica metoda de relansare justa si fiabila a intregii societatii romanesti. Nu este nici utopica acesta incercare si nicio imposibilitate. Va trebui, in mod fundamental, sa abordam cu maxima onestitate aprecierea structurii economice existente, pe toate nivelurile si sa re-evaluam sursele cu potential de relansare economica.
Daca vom putea propune societatii romanesti un model spre care aceasta sa aspire in evolutia sa viitoare, pe care sa-l inteleaga si accepte – fie chiar la nivel mental – putem considera ca discutia despre relansarea economiei romanesti este cu adevarat deschisa, ca pot exista certitudini care sa depaseasca oportunismele momentului, ca si ceilalti, din afara, ne pot intelege intentiile si pot participa la eforturile noastre cu incredere si siguranta.
Militam pentru constructia unei economii stabile, echitabil reglementate, o economie acordata functional coordonatelor de evolutie generala a mediului economic European. Este o tinta rezonabila si realizabila, nu atat printr-o simetrizare fortata a actiunilor ci prin intermediul unei acordari proportionale al economiei sau sectorului economic in evolutie la momentul si potentialul existent la data interventiei.
Dorim ca Romania sa fie un rezonator perfect armonic in evolutia economiei sale viitoare si sa isi regaseasca valentele de capacitate pierdute sau atrofiate in decursul ultimelor decenii. Sigur, este o actiune vasta ca dimensiune, necesitand un aport insemnat de competente si cunoastere sectorizata si cu un nivel de integrabilitate si armonizare la sistem greu de dimensionat la momentul de fata. Cu siguranta va naste inevitabile interpretari, ajustari conjucturale sau posibile inadvertente legate de contextul legislativ actual. Va genera, probabil, si inevitabile dispute in legatura cu doctrinele sau politicile economice, cu nivelul de influenta al politicului ca factor de distorsiune intr-o economie concurentiala de piata libera, de nivelul de protectie sociala pe care il poate asigura in perspectiva precum si de multiple alte aspecte generatoare de stres economic. Asta este ceea ce ne si dorim de fapt: sa propunem societatii ca subiect major de dezbatere: un posibil model de dezvoltare economica, integrat si coerent, care sa permita premizele unei ample dicutii asupra unui parcurs spre un viitor predictibil. Sa stabilim, ideatic vorbind, campul de proiectie al sperantelor de mai bine ale natiunii noastre.
Un astfel de model integral structurat ne va permite sa ne putem defini si cuantifica asteptarile ca si societate in ansamblul ei si sa ne putem organiza si coordona efortul colectiv in parcursul indeplinirii acestora.
Propunem, de fapt, prin initiativa noastra, niste modele posibile contextualizate la: ce si cine suntem astazi in contextul socio-economic European si incercam sa previzionam: ce am putea deveni intr-un orizont de timp predictibil. Implicit propunem niste obiective intermediare de parcurs insotite de variante posibile de solutionare sau realizare ale acestora.
Suntem o parte a Societatii Civile si ne bazam in actiunea noastra pe o colaborare cat mai ampla si complexa, pe toate nivelurile de organizare si competenta ale acesteia, pe aportul de inteligenta si experienta colectiva a societatii in ansamblul ei si, de ce nu, si pe o colaborare cat mai extinsa si transparenta cu toate structurile de administrare, reglementare sau control ale statului care au o implicare directa in functionarea organica a economiei si vietii sociale din Romania.
Incercam sa redam increderea societatii in propria ei capacitate de evolutie stabila, in resursele sale proprii de energie si capabilitate, in abilitatea de a se adapta mai repede la cerintele, criteriile si conditionarile Comunitatii la care este conectata si in care se poate reconstrui si regasi pe deplin.

TEME DE PARCURS ALE FUNDATIEI :
1. Revigorarea si extinderea discutiilor la nivelul societatii cu privire la modalitatile de accesare si utilizare ale fondurilor EU prin:
profesionalizarea accelerata a entitatilor generatoare de initiative sau proiecte,
stabilirea criteriilor de oportunitate ale proiectelor pe domenii economice sau sociale subinscrise axelor de finantare,
promovarea unui sistem de control eficient si echitabil in procesul de selectie si autorizare,
asigurarea proprietatii intelectuale asupra proiectelor cu caracter de unicitate sau inventica,
transparentizarea reala a intregului parcurs,
identificarea surselor sau solutiilor de sustenabilitate financiara (altele decat cele bancare).
2. Realizarea unui studiu privind invatamantul cu caracter profesional la nivel mediu pentru identificarea unor domenii care se regasesc (acum sau intr-o proiectie viitoare a evolutiei economice reale) in zona de dezvoltare accelerata sau de necesitate imediata – legate de oportunitate de moment – pentru a creste gradul de ocupare stabila in randul tinerilor si de a mari marja de integrare la cererea pe piata muncii la nivel EU.
3. Initierea unui ciclu de evenimente si dialoguri in spatiul public in legatura cu politicile de mediu si cu oportunitatile ocupationale legate de acest subiect, domeniu privit cu un foarte mic interes astazi dar cu efecte majore pana la zona extremului in perspectiva imediata sau de viitor. Programele de mediu sunt, in mod nejustificat, privite ca o activitate marginala a economiei romanesti si tinute in zona clar-obscurului in ansamblul tematicilor de interes general desi sunt subiecte de interes global care transced interesul national sau regional.
TEMELE SOCIAL – CULTURALE ALE FUNDATIEI :
1. Reconsiderarea si promovarea activa ale unor modele culturale si morale proprii natiunii romane (in intregul ei multi-etnic ) ca factor de coeziune si identitate.
2. Organizarea, participarea sau sutinerea unor evenimente culturale si sociale in arealul Diasporei romanesti pentru a structura si intretine o legatura activa si dinamica cu aceasta. Se militeaza pentru o interconectare a tuturor colectivitatilor romanesti intr-o diaspora cu identitate puternica, recognoscibila si demna. Crearea unor Centre de Atentie in ansamblul Diasporei o consideram ca un deziderat major in afirmarea identitatii culturale si spirituale in contextul multi-etnicitatii comunitatii de popoare al Europei unite.